2003 – 2011

2003: Romeinen uit de Ret
In dat jaar werden bij bouwwerkzaamheden in wat nu de Mezenlaan is, resten van Romeinen gevonden, natuurlijk een ideaal onderwerp voor de Carnaval. Op de wagen werd een  Romeinse tempel gebouwd en de tractor werd verbouwd tot strijdwagen met 2 paarden er voor. Met veel aandacht voor details (o.a. echte klimop, draaiende wielen en een prachtige muurschildering van Kees) werden we eerste in de optocht in Lauwe. Dit was de eerste keer dat we 1e werden. Er zouden er nog meer volgen…

2004: We steken de koppen bij elkaar
Een vreemd jaar, ook dit jaar was het ontwerp van Peter Hol, welke  al veel wagens ontworpen had en tot dan ook de bouwmeester was. Maar omdat Peter bij de Braoiers ging kwam er een vacuum… Met wat vaste krachten is de wagen toch gebouwd , maar de mooiste was het niet.

2005: Met carnaval duiken we onder
Het jaar van de ommekeer: Na het vertrek van Peter nam Bas de taak van bouwmeester over. Met een ontwerp van een onderzeewereld kwamen er veel kleur en poppen op de wagen. Vaak word de haai nog aangehaald welke om de tractor zat. Tevens kwam er nog wat belangrijkers bij; de gezelligheid. Van 1 biertje na afloop werd besloten dat ieder zelf drinken mee zou nemen. Met het gevolg dat er na het bouwen nog menig uurtje nagepraat werd. Tevens kwam dit jaar Kathy met haar naaiploeg in zwang met als resultaat de prachtige outfits. Dit jaar werden we terecht weer 1e in Lauwe.

Anekdote: De tijd was op het einde wat te kort. De inktvis kregen we niet af en daarom werd op het laatste maar een stel koppen van het jaar er voor genomen. Dankzij Franks eerste blijken van schilderskunst pasten deze koppen wonderwel in het geheel.


Anekdote 2: Bij terugkomst in Lauwe vanuit boveneind werd voor Van de Bogaart Reisbureau druk getoeterd door de auto achter ons. Wij stoppen en onder de inktvis kwam een dronken vent tevoorschijn welke vroeg of hij al in Druten was!! Hij dacht dat onze wagen uit Druten kwam en dacht zo mee te liften naar huis. Hoe hij thuis gekomen is weet niemand…


2006: Braziliaans
2005 smaakte naar meer… Naar idee van Johan dit jaar Braziliaans carnaval met een sambaband en danseressen. We gingen dit jaar bij Krechting bouwen , een mooie locatie met een nog gezelligere kantine. Hoeveel uurtjes daar doorgebracht zijn…
Achter op de wagen kwam een drummer welke op een trommel aan het slaan was. Daarvoor 8 oliedrums op standaards waar we op konden slaan . Met hiervoor 3 danseressen. Dankzij Harry en Pieter ging deze beweging wel goed en werd de basis gelegd in de jaren hierna. Jammer genoeg hadden de danseressen anorexia. Ook de kleding was weer prachtig met als resultaat: weer 1e in Lauwe.

Anekdote: In de oliedrums was schuimrubber geplakt zodat ze niet teveel herrie maakten. Nog voor de slager Lemmers was dit er al uit en werd echt getrommeld. Dit gebeurde dermate fanatiek dat de drumstokken, welke van bezemstelen gemaakt waren,  aan stukken geslagen werden en bij menigeen de blaren op de handen stonden. Maar al snel hadden we de “slag” te pakken en op aanvoering van Michel en Johan werd er flink gedrumd, dit tot enthousiasme van het publiek.
Anekdote 2: Bij de bouw bij Krechting sloegen regelmatig de zekeringen door. (nog bedankt Rolf, voor al die zekeringen) Op een avond was het weer zover, ineens pikdonker!!  Echter ditmaal ontstond er ook een sterke brandlucht, snel alle stekkers er uit en weer een nieuwe zekering. Wat bleek;  Pieter was de beweging van de 2 danseressen op de wagen aan het maken en had hierbij een looplicht nodig. Hiervoor had hij een opgerolde lichtslang gebruikt. Deze was helemaal gesmolten en had kortsluiting veroorzaakt.

 2007: We kijken niet zo nauw
Tijdens de optocht van 2006 werd in Deest het idee geboren van chinezen welke niet zo nauw kijken. Dit werd in 2007 verwezenlijkt. Met een maquette van het ontwerp werd een wagen gebouwd met als hoogtepunt een draak welke een bewegelijke nek en kop had. Voor het eerst kwam er een kinderwagen met een Chinese muur welke tussen de grote wagen en de trekker werd geplaatst zodat het een geheel werd. Op de grote wagen verrees een Boeddha met daarachter een Chinese tempel. Hier kwam weer een talent bovendrijven; Ronnie bewees dat timmeren nog steeds een kunst is. Met een hoogte van 7,8 mtr de hoogste wagen tot nu toe! Uiteraard waren de kostuums weer top en ja hoor .. 1e en de wisselbeker voor ons.

Anekdote: In het begin had niemand echt zin om bovenin te zitten. Dit veranderde echter snel en werd het ’t meest begeerde plekje. De bouwer van het kunstwerk had in Boveneind het plekje weten te bemachtigen. Toen hij echter zijn blaas moest ledigen realiseerde hij zich dat zijn plekje na terugkeer wel weer bezet zou zijn. Na intern beraad brachten 2 lege bierflesjes oplossing… Deze werden naar beneden doorgegeven met de melding dat het bier lauw was. Op de 2e verdieping werden de flesjes terzijde gelegd welke echter al snel omvielen. Frank, welke beneden hamburgers aan het bakken was, riep al snel dat ze niet zo met bier moesten knoeien. Het sijpelde op de hamburgers… ( wat niet weet, wat niet deert)

2008: Carnaval uit 1011 nachten
We waren goed op weg! De landenthema’s bevielen en dus werd het in 2008 Arabisch: Carnaval uit 1011 nachten: Als inspiratie diende de tekenfilm Alladin; op de grote wagen kwam een groot Arabisch paleis met de kenmerkende bollen. De kinderwagen werd de geest uit de fles welke de kinderen “omhelsde”. De tractor werd verbouwd tot tijger. Bewegingen werden steeds subtieler met als resultaat een tijger welke met de staart kwispelde, ogen kon openen en heen en weer laten gaan, Hij kon zijn kop heffen en de bek open en dicht laten gaan. Het paleis was groot en prachtig verlicht, een klusje waar dit jaar Dennis zich helemaal in kon uitleven met complete lichtshow tot gevolg. Ook de naaiploeg was weer op dreef met prachtige Arabische kostuums. Een prachtige wagen met tot gevolg…. inderdaad 1e!
 

 

Anekdote: Tijdens de opbouw vrijdags voor de carnaval werd aan Michel gevraagd of hij de bandenspanning kon controleren. Na een kwartiertje kwam hij terug met de vraag hoeveel druk er in moest, ca 2,5 tot 3 bar was het antwoord. Nu, hij had er al 4,5 bar in zitten en de velg van de grote wagen stond bijna nog op de grond; het paleis was vééél te zwaar geworden voor de wagen. Nog 1 dag voor de optocht, wat nu?…  Na enig overleg bleek een extra as onder de wagen de enige goede oplossing.  Dus iedereen er op uit voor de speurtocht naar een extra as. Om ca 11:00 kwam het verlossende woord; er was een as gevonden welke zou voldoen. Zaterdagochtend werd de hele carnavalswagen met 2 hydraulische krikken ca 1 mtr omhoog gezet en de extra as gemonteerd. De optochten waren gered en Franks bril gesneuveld.

Anekdote 2: De wagen is inmiddels behoorlijk gegroeid maar word nog altijd getrokken door de relatief kleine tractor van Marc van Haagen. Het gevaarte trekken gaat altijd goed maar…iIn Druten moesten we aanrijden via de dijk naar de Heersweg. We reden bij Excluton de dijk weer af en onderaan stonden de andere wagens al opgesteld. Daarom werd aan chauffeur Jos het teken gegeven om te remmen. Deze stak echter zijn handen op! Bij een snelle blik onder de wagen bleken allebei de grote tractorbanden kompleet geblokkeerd te staan. De kleine tractor kon de wagen niet remmen!!  We stonden uiteindelijk ca 10 mtr voor de laatste wagen stil. Dit doen we nooit meer!

2009: Engeltjes en duiveltjes
Het landenthema werd wat verveeld en er werd een ambitieus plan op touw gezet: een mega wagen met prachtige kostuums. Het plan werd in detail uitgewerkt en als gewoonlijk wilden we in begin november van start gaan. Maar toen kwam de kink in kabel; voor de essentiële kostuums bleek te weinig draagkracht te zijn om deze te maken. Kopen bleek veel te duur. Snel werd een noodvergadering uitgeroepen en een nieuw onderwerp tevoorschijn getrokken: Engeltjes en Duiveltjes.

In 1 weekend werd snel het ontwerp gemaakt en de bouw kon van start gaan. Achter op de wagen werd een vulkaan gebouwd met Duivels: 2 stonden te roeren in het publiek. Aan beide zijkanten kwam een duivelskop uit de berg en regelmatig barstte de vulkaan uit en de heer van de onderwereld kwam zelf naar boven. De kinderwagen werd een wolk waarop onze “engeltjes” verbleven Op de hefmast van de tractor werd een grote engel gemonteerd. Deze kon door een vernuftig mechanisme tot een hoogte van meer dan 10mtr stijgen. Omdat we met de grote wagen pas 2 weken voor de carnaval in de grote schuur bij van Echteld konden moest de plakploeg onder begeleiding van Ronald de hele vulkaan in 1 weekend plakken. Hier is toen onze inmiddels bekende familieplakdag ontstaan. Ondanks dat iedereen de wagen minder vond dan 2008, werden we ook dit jaar beloond met de eerste prijs.

Anekdote: Omdat de constructie, welke de duivel omhoog duwde, zou kunnen klemmen als de wagen teveel schudde, riep Michel vooraf dat er niet op de wagen gedanst mocht worden. Bij de laatste optocht in Deest stond hij zelf met zijn volle omvang te swingen en te springen achter op de wagen. Gevolg; een sensor werd niet meer gezien door de PLC van de wagen waarop de hefinrichting vastliep en de kop vast kwam te zitten…

2010: Fiesta Carnaval
In 2010 wilden we nog eens goed uitpakken. Het landenthema werd weer van stal gehaald en we gingen dat jaar voor Mexico.

Bij het ontwerp werd eerst eens beter gekeken naar wagens in Brabant. Hierbij werd gekozen voor een cartooneske stijl. Het eerste ontwerp met een Cantina, Mexicaans bandje van 3 muzikanten, een slapende Mexicaan tegen een cactus,een gier en een Mexicaan op een ezeltje, bleek te ambitieus. Te verwachten waren meer dan 2000 bouwuren!!  Dus werd de Mexicaan op de ezel geschrapt. Niettemin was er meer dan werk genoeg te doen. Avond na avond werd er gebouwd, de gier werd ook nog geschrapt, maar uiteindelijk is het een fantastische wagen geworden. In menige optocht waren we blikvanger en uiteraard weer… 1eAnekdote: In Lauwe werden we voor de zesde opeenvolgende keer 1e. In Boven-Eind en Druten eindigden we achter de Bad Boys welke een prachtige wagen hadden…gekocht in Brabant, bij buurtvereniging de Groeskuilen. Bij de prijsuitreiking in Druten werden we aangekondigd met “Helaas is het een wagen uit Beneden-Leeuwen gelukt bij de eerste 3 te eindigen…”  1e in Druten worden zal wel nooit lukken.

2011: We steken de Draak met Carnaval
Omdat we geen naaiploeg hebben moeten we het onderwerp tegenwoordig aanpassen aan betaalbare kleding. Dit jaar Ridders en Jonkvrouwen. Bij de evaluatie van het jaar ervoor kwam één ding naar voren; we willen wat minder uren besteden aan de Carnaval. Dit proberen we te bereiken door delen te hergebruiken. De Cantina word verbouwd tot kasteel de Mexicaanse trompetter word verbouwd tot prinses en de gitarist tot ridder. Deze krijgt een flink paard weer in de cartooneske stijl. Toch blijkt vooral de draak welke om de tractor gebouwd word nog een hele klus, deze zal nog heel wat werk vergen. Maar dit jaar gaan we er weer wat moois van maken