1992 – 2002

Al direct na oprichting van Buurtvereniging de Ret in 1987 is de buurtvereniging deel gaan nemen aan de Carnavalsoptochten. Wat in de eerste jaren gebeurde is wat onduidelijk en zijn we nog aan het onderzoeken. Duidelijk is het in ieder geval vanaf 1992. Hieronder een kort overzicht van alle carnavalsjaren.

1992: De ooievaar land in de Ret

Gezien het grote aantal baby’s welke geboren werden in de Ret was één van de eerste wagens een nest met baby’s. Gebouwd werd er bij van Echteld waar we nu nog zitten!

1993: Gajes ontsnapt uit de Bajes

Geruchtmakende ontsnappingen uit de gevangenis van dat jaar leidden tot deze wagen.

1994: De Grootste Clown van Lauwe

Wim van Hulst uit de Ret werd prins waarop deze wagen werd gebouwd. Een  circustent met hiervoor een wip. Hiervoor de twee originele leeuwen welke de Braoiers vroeger op de prinsenwagen hadden. Op de hefmast was een clownskop gemaakt.

1995: Berenbos


Het Berenbos in Rhenen gaf inspiratie tot deze wagen. Bij deze wagen werd voor het eerst grootschalige beweging gebruikt. De grote beer werd pneumatisch en hydraulisch bediend. Hiertoe was een complete machinekamer gebouwd met compressor, aggregaat, twee grote accu’s, acculader en geluidinstallatie.

Anekdote: Als kleding hadden we berenpakken, lekker warm! Tevens had iedereen een bord achterop met troetelbeertje, brombeer o.i.d.. Antoine deed ook mee en vond het wel fijn dat hij niet herkend zou worden. Tot zijn grote verbazing werd hij echter door iedereen begroet, zelfs door volstrekt vreemden. Wat hij niet wist: op zijn bordje stond “Antoine van Echteld”!

1996: We geven kleur aan de Carnaval
Met een Mondriaan-achtige wagen sloegen we de kunstzinnige weg in. We hadden er veel succes mee maar wat regende het!

1997: Rock en Roll Carnaval

Ook de 50’s zijn weergegeven door de Ret, inclusief roze Cadillac en Jukebox. Voor Jos de vuurdoop als chauffeur; de tractor was een gitaar met een hele lange hals welke bij elke bocht het publiek in dook.

Anekdote:De voorkant van de Cadillac was gemaakt van piepschuim. Ronald maakte deze van piepschuim met een zaag en staalborstel. Het spul was zo statisch dat hij elke avond wel een sneeuwman leek.

1998: BananenBar

Dit jaar weinig inspiratie. Door de fruitmand bij Jan Elemans, waar altijd de vergaderingen werden gehouden, kwamen we met de bananenbar. Voor het eerst bouwden we bij Van Bon, mooie grote locatie, maar ook wel eens koud.

Anekdote: Van Bon had zeer veel sappen opgeslagen. Daarvan hebben we ca. 200 liter bananensap uit gedeeld tijdens de optochten. Alles plakte aan elkaar van dit kleverige spul.

2000: We hebben de poppen aan het dansen
In 2000 hadden we een mooie wagen met 3 dansende poppen en een disco er achter. Op de tractor zat ook een pop. De poppen waren fanatiek vormgegeven door Kees. De beweging van de poppen liep echter niet van een leien dakje. Vele uren werden er in gestoken en op het laatste moment is het concept veranderd. Maar de beweging heeft nooit goed gelopen.

2001: We zijn de joker
Een mooi thema met een kaartenhuis waar een jokerkop uit stak. De bouwplek leek wel een schildersatelier met allemaal kaarten welke keurig beschilderd waren. Ook de pakken waren geheel in stijl.

2002: Retsaria ( liggende Pop )
Naar aanleiding van een wagen uit Brabant werd een wagen gebouwd met een liggende pop met een bierton op zijn buik. Uit de kraan van het vat kwam “water” en de benen bewogen. Ten minste dat was de bedoeling, de beweging lukte nog niet zo die jaren. Voor het eerst bouwen we in ons huidige hok.