In het nieuws

wagen 2015 in de gelderlander

 

We staan met de carnavals wagen van 2015 in de krant.  Op 30 september 2015 stonden we in de Gelderlander bij de rubriek Vraag en Aanbod.

Kameraadschap op wielen
Vraag en aanbod
Wekelijks speurt de redactie op Marktplaats naar buitenkansjes en vreemdsoortige hebbedingen. Deze week: een carnavalswagen van buurtvereniging De Retsers uit Beneden-Leeuwen.

Maanden werkten ze eraan, de leden van buurtvereniging De Retsers uit Beneden-Leeuwen. De safariwagen met olifant, tijger, leeuw, zebra, giraffe en krokodil. The big five – zoals jagers op groot wild ze noemen – en nog veel meer beesten van kippengaas en papier-maché. Liefst vier carnavalsoptochten stal de safariwagen de show, afgelopen carnaval. Maar wat doe je met zo’n berg betonijzer, kippengaas, papierpulp en verf als carnaval achter de rug is? Verkopen dus, zegt Bas van Haagen (50) van de buurtvereniging. ,,Vroeger braken we zo’n wagen af en ging hij in stukken in de vuilcontainer. Dat gaat tegenwoordig niet meer. We moeten hem helemaal ontmantelen en alle afvalstromen scheiden. Afvoeren kost ook geld.” Daarbij komt dat het niet makkelijk is mensen enthousiast te krijgen om drie dagen af te breken. ,,Bouwen is veel leuker dan afbreken. En de achterban van de bouwers vindt het ook wel genoeg geweest. Na carnaval moeten alle uitgestelde klussen thuis opgepakt worden.”Bovendien houdt de vereniging er ook nog wat aan over als de wagen wordt verkocht. Dan moet je wel ruimte hebben om het ding een halfjaar op te slaan, want vlak na carnaval koopt niemand een wagen. Dat komt pas weer op gang in september, oktober. Als ontwerper van de volgende carnavalswagen voor De Retsers is Bas alweer druk aan het tekenen voor carnaval 2016, want zijn club maakt elk jaar een nieuwe wagen. ,,Het bouwen is het leukste, leuker nog dan de optocht. Er zijn zelfs mensen bij die bouwen, maar niet aan carnaval doen. Voor mij is het meerijden met de wagen alleen om het resultaat te laten zien van drie, vier maanden bouwen. We zitten met een vaste groep van tien, twaalf man en op het einde loopt het richting twintig personen. Daar zit veel kameraadschappelijk gevoel bij, drie keer per week ga je naar de bouwvloer en dan ga je er met z’n allen tegenaan en om tien uur pakken we koffie en maken we het gezellig.”

Prijzen

Dat De Retsers dan ook nog geregeld prijzen met hun wagens in de wacht slepen, is mooi meegenomen. ,,Er zijn twee verenigingen in Beneden-Leeuwen die vaak in de prijzen vallen. Die andere club koopt kun wagens. Eerlijk gezegd is het raar, niemand controleert of je de wagen hebt gekocht of gemaakt. Kift? Daar moet je boven staan. De reactie van het publiek is de grootste beloning die je krijgt.”

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *